Over mij

Mijn naam is Patricia Wittebroodt, ik ben geboren in Antwerpen (België) en woon met mijn partner in Schoonhoven (NL).

Ik heb mijn opleiding voltooid aan de Academie voor Integratieve en Humanistische Psychologie en Psychotherapie in België (AIHP). In Nederland heb ik de opleidingen tot ACT-trainer (Acceptance and Commitment Therapy, SeeTrue), Familieopstellingen / Systeemtherapie (De Verdieping) en Gecompliceerde Rouw (RINO) gevolgd en ben lid van de ACBS (Association for Contextual Behavioral Science). Daarnaast ben ik mede oprichter van en ook werkzaam bij Omega advies & coaching.

Sinds ruim 25 jaar verdiep ik me in verschillende meditatietechnieken en Mindfulness, waarbij ‘de weg van het hart’ centraal staat. Dit heeft me geïnspireerd tot het schrijven van twee gedichtenbundels:

    • ‘Een weg naar liefde’ (te verkrijgen via MijnBestseller € 13,21 excl. verzendkosten – opbrengst gaat integraal naar ShishaSeva.be)
    • ‘Zo zal ik aarde zijn – Gedachten over afscheid’ (€ 13,21 excl. verzendkosten, te verkrijgen via deze site)

Ik heb van heel nabij meegemaakt hoe ontwrichtend een vermissing of vrijwillige verdwijning ingrijpt in het leven van achterblijvers. Daarom heb ik me in 2014 als vrijwilliger aangeboden -naast mijn gewone werk- voor therapeutische ondersteuning voor de Vereniging voor Achterblijvers na een Vermissing (VAV). Daarbij heb ik mensen van wie een dierbare vermist is telefonisch, per email en soms met huisbezoeken begeleid. Uit die contacten kwam steeds de behoefte naar voren aan lotgenotencontact in groepsbijeenkomsten. Daarop heb ik in 2015 de Huiskamergroep voor achterblijvers na een vermissing of vrijwillige verdwijning opgericht. Deze groep is maandelijks bijeen gekomen tot in februari 2017. Wegens een vrij zware medische ingreep heb ik toen een ‘Sabbath-jaar’ voor mezelf ingelast.

Daarnaast besloot de Vereniging voor Achterblijvers na een Vermissing, na hun decennia lange grote inzet voor achterblijvers, hun werking te stoppen in mei 2018. 

Dankzij sponsoring van de bestuursleden van VAV kon ik gedurende nog 2 jaar de lotgenotenbijeenkomsten organiseren en begeleiden. Voor deze bijeenkomsten heb ik de fakkel uiteindelijk in oktober 2020 doorgegeven aan Slachtofferhulp.nl.

Vanuit de deelnemers van de Huiskamergroep kwam uiteindelijk ook de vraag naar meer concrete handvatten om met moeilijke situaties als gevolg van de vermissing of verdwijning om te gaan. Zo is de training ‘Op weg met het gemis’ ontstaan. Deze training kan individueel gevolgd worden of, bij voldoende aanmeldingen, in groep.

 

Patricia Wittebroodt

Screenshot van een Interview van Hart van Nederland over de impact van vermissingen februari 2021